Kadagio uogos nuo seno buvo naudojamos kulinarijos ir medicinos reikmėms, o dabartiniai moksliniai tyrimai rodo, kad jos gali turėti įvairios naudos sveikatai.
Kadagio uogų vertė
1. Priešuždegiminis ir antioksidacinis poveikis
Maistas, kuriame gausu antioksidantų, yra svarbus sveikatai, nes padeda apsaugoti ląsteles nuo žalos, kuri kitu atveju gali sukelti ligas.
Kadagio uogose gausu eterinių aliejų ir flavonoidų, kurie veikia kaip stiprūs antioksidantai bei gali padėti sumažinti uždegimą.
Vieno tyrimo metu, kadagio uogų eteriniame aliejuje buvo aptikta daugiau nei 70 junginių, kurių didžiąją dalį sudaro monoterpenai alfa-pinenas, beta-pinenas, mircenas, limonenas ir sabinenas. Visi jie sustiprina aliejaus stiprų antioksidacinį poveikį.
Tyrimas parodė, kad aliejus sumažino ląstelių pažeidimus mielių ląstelėse padidindamas fermentų katalazės, glutationo peroksidazės ir superoksido dismutazės aktyvumą. Pagrindinis šių fermentų vaidmuo yra apsaugoti ląsteles nuo laisvųjų radikalų daromos žalos.
Kitas tyrimas mėgintuvėlyje parodė, kad kadagio uogų eterinis aliejus žymiai sumažino žmogaus odos ląstelių uždegimą, o mokslininkai šį poveikį priskyrė didelei monoterpenų koncentracijai aliejuje.
Kadagio uogos taip pat yra gausus flavonoidų rutino, liuteolino ir apigenino šaltinis. Atlikus bandymus su gyvūnais ir žmonėmis, nustatyta, kad šie junginiai gali veikti kaip siprūs antioksidantai ir priešuždegiminiai vaistai.
2. Gali turėti anti-diabetinių savybių
Kadagio uogos buvo naudojamos liaudies medicinoje diabetui gydyti, o naujausi tyrimai patvirtina, kad jos gali turėti anti-diabetinių savybių.
Tyrimas su žiurkėmis, sergančiomis cukriniu diabetu, parodė, kad maisto raciono papildymas kadagio uogų ekstraktu žymiai sumažino cukraus kiekį kraujyje ir padidino širdį saugantį DTL (gerojo) cholesterolio kiekį.
Panašiai ir kitame kininio kadagio uogų ekstrakto antidiabetinio poveikio tyrime nustatyta, kad žiurkėms, sergančioms cukriniu diabetu, jis žymiai sumažino cukraus, cholesterolio ir trigliceridų kiekį kraujyje.
Mokslininkai mano, kad šį antidiabetinį poveikį lemia didelė antioksidantų koncentracija uogose.
Nors šios išvados yra daug žadančios, norint patvirtinti šią galimą naudą sveikatai, reikia atlikti tyrimus su žmonėmis.
3. Antibakterinis ir priešgrybelinis aktyvumas
Mėgintuvėlių ir tyrimai su gyvūnais rodo, kad kadagio uogos pasižymi stipriomis antibakterinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis.
Vieno mėgintuvėlio tyrimo metu kadagio uogų eterinis aliejus parodė antibakterinį ir priešgrybelinį poveikį 16 rūšių bakterijų, mielių, į mieles panašių grybų ir dermatofitų atžvilgiu.
Taigi, kadagios uogos tikra sveikatos “bomba” ir verta žinoti kiek daug vertės galime gauti iš natūralių produktų.